nevhodný a nelegálny obsah
 
Rýchla navigácia:      
pridaj referát

Panda Veľká

Dátum pridania: 03. 08. 2012 11:31
Autor príspevku: zaida
Zobrazené: 10243x

Panda veľká má zavalité telo, ktoré je pokryté hustou bielou až svetložltobielou srsťou. Obruby okolo očí, uší, nôh, a pás na pleciach má čierne. Toto zviera narastie asi 1,5 až 2 metre dlhá má kýpťovitý chvost. Jej hmotnosť je asi 130 alebo až 160kg. Živý sa mäkkými časťami bambusu.

reklama

 
 
Panda má na labe zvláštnu podušku, ktorá jej pomáha pevne uchopiť bambusové výhonky, keď ich prežúva. Príležitostne požiera vajcia vtákov hniezdiacich na zemi, rôzny hmyz alebo drobné cicavce. Samičky pandy mávajú jedno alebo dve mláďatá. Spočiatku sú veľmi malé, ale týždenne priberú 500 gramov a rýchlo rastú.
 
Pandu veľkú si zvolila za svoj symbol aj jedna z najdôležitejších ochranárskych organizácií - World Wide Fund for Nature ( Svetový fond na ochranu prírody).
 
Panda veľká žije v Čínskych bambusových lesoch. Preto ju domorodci nazývajú bambusový medveď. O pande veľkej sa Európania dozvedeli až v roku 1869. Prvý Európan ktorý pandu veľkú pozoroval vo voľnej prírode bol nemecký zoológ Wiegold. Prvá panda veľká narodená v zajatí sa narodila v roku 1963 v pekingskej zoologickej záhrade. V zajatí mimo Číny žije iba 14 pánd veľkých a divá populácia v prírode sa odhaduje na 600 až 700 pánd.
 
Napriek tomu že je plne chránená, ešte aj dnes sa stáva terčom pytliakov, lebo za pandiu kožu na čiernom trhu dostanú až 10 000 amerických dolárov. Oveľa viac ich však ohrozuje ničenie ich prirodzeného životného prostredia. Veľké plochy bambusových lesov boli v minulosti vyklčované. Čínska vláda už našťastie v súčasnosti spolupracuje so Svetovým fondom na ochranu prírody a zväčšuje rozlohu rezervácií, kde žijú pandy veľké.


Hodnotenie:
Hviezdičky: 2.9
Hodnotené: 525x

Späť
 

 
odporúčame