Materiály vypracovali učitelia základných a stredných škôl.
Nájdite nás na Facebook / oSkole.sk
 
nevhodný a nelegálny obsah
 
Rýchla navigácia:      

Hospodársky významní zástupcovia čeľadí kapustovité, mrkvovité, ružovité

Dátum pridania: 14. 03. 2011 15:03
Autor príspevku: Admin
Zobrazené: 10079x

Novinka:

Stále pridávame ďalšie a ďalšie témy, tak neváhajte a inšpirujte sa našimi učivami :)
Maya
maja
 

Vypracovala: PaedDr. Jana Dolinská

reklama

 




Pre vysoký obsah vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a vody je nevyhnutnou súčasťou našej stravy ovocie a zelenina.


Zelenina má na rozdiel od ovocia nižšiu energetickú hodnotu a nízky obsah cukrov. Pod pojmom zelenina rozumieme jedlé časti kultúrnych rastlín, okrem obilnín, okopanín a rastlín pestovaných pre semeno.

 

Podľa časti, ktorá sa konzumuje, sa zelenina delí na: koreňovú, cibuľovú, hlúbovú, listovú a plodovú. K našej najbežnejšej zelenine patria druhy z čeľade kapustovité a mrkvovité.

 

 

Čeľaď: Kapustovité (brassicaceae)

 

Hospodársky významná čeľaď, ktorá zahŕňa jednoročné i dvojročné trváce byliny. Listy kapustovitých rastlín sú jednoduché, hlboko vykrajované. Pre čeľaď je charakteristický štvorpočetný kvet, ktorý vytvára strapcovité súkvetia. V kvetoch sú prítomné štvormocné tyčinky. Plodysuché pukavé a nazývajú sa šešuľa a šešuľka. V nich prítomné semená sú bohaté na olej. V pletivách kapustovitých rastlín sú prítomné horčičné silice, ktoré spôsobujú charakteristickú chuť týchto rastlín. Kapusta má asi 30 druhov a pestuje sa ako listová zelenina.


 

Kapusta obyčajná (Brassica oleracea)

 

pochádza z pobrežia Stredozemného mora. Konzumuje sa čerstvá, varená či kvasená, i preto veľa slovenských jedál obsahuje kapustu.Všeobecne má kapusta posilňujúci vplyv na organizmus, normalizuje črevnú mikroflóru, podporuje činnosť tráviacich a močových ústrojov, upravuje stolicu, zvyšuje odolnosť organizmu voči chorobám a je vhodným zdrojom vitamínov (najmä vitamínu C). Súčasne sa odporúča pri prevencii a liečbe žalúdočných a dvanástnikových vredov (tzv. vitamín U).

 

Zdroj: http://www.biodiversityexplorer.org/encounter/food/vegetables.htm

 


Kapusta hlávková má pevne zvinuté hlávky z plochých listov s voskovým povlakom. Najznámejšie sorty sú kapusta červená a biela.

 

Kapusta čínska má veľké oválne jasnozelené listy, ktoré sú zvinuté do dlhej voľnej hlávky. Je to stará čínska zelenina, u nás sa pestuje ako zimná zelenina.

 

Zdroj: http://www.zlacnene.sk/detail/kapusta-cinska-236780/



Zdužnatené stopky súkvetia, ktoré vytvárajú pologuľovitú ružicu s nevyvinutými kvetmi, sú známe ako karfiol. Zeleným sfarbením sa mu podobá brokolica.K pestovaným druhom patrí aj kel hlávkový, kel ružičkový a kaleráb.


Reďkev siata je prastarý druh. Pestuje sa pre zhrubnutú koreňovú hľuzu. Reďkovka vytvára malú vajcovitú až guľovitú hľuzu s červenou kôrou. Reďkovka sa hodnotí ako jedna z najskorších zelenín, ktorá je bohatá na vitamín C.

 

Chren dedinský je vysoká, trvácna bylina s mohutným trsom veľkých, podlhovastých listov a s veľmi rozkonárenou byľou s bielymi kvetmi. Chren sa pestuje pre dlhé, valcovité korene, ktoré obsahujú ostro štipľavú silicu. Korene nerastú do dĺžky ale hrubnú. Vyskytuje sa ako divo rastúci na vlhkých poliach, v záhradách, na brehoch vôd a v priekopách.


Semená repky olejky obsahujú viac než 40% polovysychavého oleja. Pestuje sa pre olej, ktorý sa používa ako technický olej v oceliarskom priemysle, pri výrobe kaučuku, mydla a možno ho použiť aj ako pokrmový olej. Repka je významnou medonosnou rastlinou. Kvitne viac ako mesiac a dáva množstvo peľu a nektáru. Med je veľmi svetlý a má trochu nepríjemný zápach.

 

Horčica biela pochádza zo Stredomoria a pestuje sa po celej Európe. Semená používajú ako korenie alebo sa využívajú pri výrobe horčice.


 

 

Čeľaď: mrkvovité (daucaceae)

 

Čeľaď zahŕňa dvojročné i trváce byliny s vretenovitým koreňom. Majú charakteristické, perovito zložené listy a drobné kvety, ktoré tvoria súkvetie okolík alebo zložený okolík.Plod je suchý nepukavý, nazývaný ako dvojnažka, ktorá je pozdĺžne ryhovaná. Stonka je na povrchu často ryhovaná. Obsahuje silicové kanáliky, ktoré pri väčšine druhov spôsobujú osobitú aromatickú vôňu.

 

Významnou koreňovou zeleninou je mrkva obyčajná (Daucus carota). Je to dvojročná rastlina. Pestuje sa pre koreň, ktorý spolu s listami vyrastie počas prvého roku. Druhý rok rastlina kvitne, vytvorí semená a zahynie. Zhrubnutý koreň obsahuje veľké množstvo betakaroténu, ktorého premenou v organizme vzniká vitamín A dôležitý pre zrak. Betakarotén sa môže v organizme správať aj ako antioxidant. Okrem toho mrkva obsahuje aj vitamín C, vitamíny skupiny B, minerálne látky, cukry a vlákninu.

 

Petržlen záhradný (Petroselinum crispum) má silný, mrkve podobný koreň a šťavnaté stonky zakončené jednoduchými kučeravými listami. Vďaka jemnej chuti a zelenej farbe patrí k najobľúbenejším kuchynským bylinkám. Lístky sú významným zdrojom vitamínov A, B a C, vápnika, horčíka, železa a vysokého obsahu chlorofylu. Chlorofyl je aktívna zložka väčšiny osviežovačov dychu. Takže pre svieži dych postačí požuvať zopár lístkov čerstvej petržlenovej vňate. Petržlen sa z medicínskeho hľadiska považuje za diuretikum - močopudný prostriedok vhodný na obličkové problémy.

 

Zdroj: http://www.kurier4.szm.com/byliny/k46.htm

 


Ďalšími úžitkovými rastlinami z čeľade mrkvovité sú: zeler voňavý, kôpor voňavý, fenikel obyčajný a rasca lúčna.

 

Rasca lúčna rastie divo na lúkach, pasienkoch i medziach. Rastlina podporuje trávenie, utišujúco pôsobí na bolesti brucha. Dnes sa hojne používa na dochucovanie syrov, chleba a pečiva.

 

 

Čeľaď: Ružovité (rosaceae)

 

Skupina opadavých i vždyzelených stromov, krov a bylín. Listy sú obyčajne striedavé a premenlivé od celistvo okrajových až po perovito zložené. Kvety pravidelné päťpočetnévyrastajú jednotlivo alebo v strapcovitých súkvetiach. V kvetoch je veľký počet tyčiniek. Plodydužinaté (kôstkovice, malvice) alebo suché (mechúriky, nažky).

 

U nás najbežnejším ovocným stromom je jabloň domáca (Malus domestica) s veľkým počtom odrôd (Jonathan, Ontario, Golden Delicious atď.). Má ružové kvety a plodom je dužinatá malvica (jablko). Jablko obsahuje veľké množstvo vody, cukru, vlákninu, vitamíny a minerálne látky (draslík, fosfor a i.). Vďaka vysokému obsahu týchto látok posilňuje organizmus človeka, pomáha pri tráviacich ťažkostiach, chrípke, nachladnutí a urýchľuje hojenie rán a popálenín.

 

 

K ovocným stromom pestovaných na našom území patria:

  • hruška obyčajná

  • slivka domáca

  • slivka trnková známa ako trnka. Rastiena slnečných krovinatých stráňach a rúbaniskách. Plody sú guľaté, modročierne oinovatené kôstkovice, kyslej chuti.

  • čerešňa vtáčia známa ako divá čerešňa.Domáce čerešne sú väčšie a sladšie.

  • marhuľa obyčajná

  • broskyňa obyčajná- plody s hladkou a jemne olejovitou šupkou sú známe ako nektarinky.


 

Chutné ovocie dáva jahoda obyčajná (Fragaria v esca). Je to trváca bylina s rozkonáreným podzemkom. Z prízemnej ružice listov vyrastajú zakoreňujúce výhonky.Plodom sú nažky vnorené do červeného dužinatého plodu. Spolu vytvárajú plodstvo. Jahoda je jednou z najobľúbenejších lesných plodín. V množstve kultivarov je u nás známa a pestovaná už od 18. storočia.

 

Do tejto čeľade patria aj druhy ostružina černicováa ostružina malinová. Plodom je červená malina, stavbou veľmi podobná černici, rozdiel je v tom, že plod nie je pevne prirastený k lôžku.

 

Zdroj: J. Dolinská

Zdroj: J. Dolinská


 

Zopakujte si:

 

    1. Ako sa líši ovocie a zelenina po výživovej stránke?

    2. Aké plody sú charakteristické pre kapustovité druhy rastlín?

    3. Ktorá koreňová zelenina patrí do čeľade mrkvovité?

    4. Aký druh plodu má väčšina ovocných stromov?


 

Použitá literatúra:

 

Višňovská, J. et al.: Biológia pre 1. ročník gymnázií. 1. vyd. Bratislava : EXPOL PEDAGOGIKA. 2008. 196 s. ISBN: 978-80-8091-133-1

http://referaty-seminarky.sk/cezad-kapustovite-brassicaceae/

http://korzar.sme.sk/c/4727198/kapusta-hlavkova-biela-varieta-druhu-kapusta-obycajna.html

http://www.bioweb.genezis.eu/?cat=3&file=dvojklicnolistove&page=5

 

 




otestujte sa
 
Hodnotenie:
Hviezdičky: 2.7
Hodnotené: 865x


Späť
 
Máte pripomienky k učebným textom? Napíšte nám

odporúčame