Materiály vypracovali učitelia základných a stredných škôl.
Nájdite nás na Facebook / oSkole.sk
 
nevhodný a nelegálny obsah
 
Rýchla navigácia:      

Polysacharidy - charakteristika

Dátum pridania: 13. 04. 2011 15:39
Autor príspevku: Admin
Zobrazené: 6737x

Novinka:

Stále pridávame ďalšie a ďalšie témy, tak neváhajte a inšpirujte sa našimi učivami :)
Maya
maja
 

Vypracovala: Mgr. Zuzana Szocsová

reklama

 


 


– patria k najrozšírenejšej forme sacharidov, patria k prírodným makromolekulovým látkam, ktoré nazývame aj biopolyméry

 

 

Funkcia polysacharidov a výskyt v prírode

 

  • Zásobné látky rastlinných a živočíšnych tiel – zásobárne energie, napríklad škrob, glykogén a podobne.

  • Stavebné látky rastlinných a živočíšnych tiel – napríklad chitín, celulóza a podobne.

  • Biologicky aktívne látky – niektoré z polysacharidov plnia funkciu biologicky aktívnych látok.

  • V prírode sa vyskytujú voľne alebo viazané napríklad na bielkoviny alebo lipidy a podobne.


 

 

Rozdelenie polysacharidov podľa typu monosacharidových jednotiek

 

  • Polysacharidy pozostávajú z väčšieho počtu monosacharidových jednotiek ako oligosacharidy, obsahujú niekoľko desiatok, niekoľko stoviek až niekoľko tisíc monosacharidových jednotiek

 

(oligosacharidy pozostávajú z 2 až 10 tich monosacharidových jednotiek)

 

  • Delíme ich na:

a.) heteropolysacharidy– zložené sú z rôzneho typu monosacharidových jednotiek. Vznikajú kombináciou rôznych monosacharidov.

b.) homopolysacharidy – sú zložené z rovnakých monosacharidových jednotiek. Napríklad: glukany, manany, fruktany a podobne.


 

 

Štruktúra polysacharidov

 

 

Čo sa týka štruktúry polysacharidov, delíme polysacharidy na:

 

 

  1. Lineárne polysacharidy

     

Lineárne polysacharidy majú nerozvetvený reťazec tvorený monosacharidovými jednotkami – lineárny reťazec.

Príklad lineárneho sacharidu: celulóza

 

 

  1. Rozvetvené polysacharidy

     

Rozvetvené polysacharidy tvoria kratšie lineárne reťazce, ktoré sa vzájomne rôzne poprepájané. Medzi rozvetvené polysacharidy patrí napríklad glykogén.


 

 

Charakteristické vlastnosti polysacharidov

 

 

Vlastnosti polysacharidov sú spojené s ich štruktúrou

 

  • Nemajú sladkú chuť

  • Väčšina z nich sú nerozpustné v studenej vode

  • Niektoré z polysacharidov vytvárajú v horúcej vode gély a niektoré koloidné roztoky

  • Niektoré z polysacharidov sú vo vode rozpustné


 

Škrob , celulóza a glykogén zaraďujeme medzi D-glukány, pretože ich zloženie je tvorené z D – glukózových jednotiek.

 

 

Rozdelenie polysacharidov na polysacharidy rastlinného pôvodu a na polysacharidy živočíšneho pôvodu


 

Polysacharidy živočíšneho pôvodu

 

 

Napríklad:

 

  • Chitín – stavebná látka kôrovcov, húb a hmyzu

  • Glykogén – zásobná látka

  • Heparín – zabraňuje zrážaniu krvi

  • Kyselina hyalurónová


 

 

Polysacharidy rastlinného pôvodu

 

 

Napríklad:

 

  • Škrob – zásobná jednotka

  • Celulóza– stavebná jednotka

  • Pektíny


 

 

Zopakujte si!!!

 

  1. Vymenujte príklady rastlinných polysacharidov.

  2. Vymenujte príklady živočíšnych polysacharidov.

  3. Opíšte funkciu polysacharidov.


 


Použitá literatúra:

 

 

Mgr. M. Benešová, Mgr. Hana Satrapová a kolektív autorov, Zmaturuj z chémie, 2002, str. 170-172, DIDAKTIS spol. s r.o., Bratislava, ISBN 80-7358-030-6

 

J. Hudec, J. Tóth, J. Tomáš, A. Hegedusová, Organická chémia, 2002, str. 137-142, vyd. Prvé, SPU v Nitre, ISBN 80-7137-975-1

 

http://www.kardioklub.biznisweb.sk/o-zivotosprave/o-cukroch/polysacharidy/

 

 



otestujte sa
 
Hodnotenie:
Hviezdičky: 2.9
Hodnotené: 593x


Späť
 
Máte pripomienky k učebným textom? Napíšte nám

odporúčame